Klíčky tipy a triky

Jak uskladnit klíčky, aby byly čerstvé?

Jak snadno skladovat klíčky, aby zůstaly čerstvé

Jak uskladnit klíčky, aby byly čerstvé?

Máte doma již vyrostlé klíčky a chcete jim prodloužit čerstvost a zároveň nechcete, aby přerostly?

Klíčky, které chceme uskladnit stále vyžadují péči, i když budou jen zavřené v lednici. V tomto článku Vám chci poradit z mé vlastní zkušenosti, jak a v čem můžeme vyrostlé výhonky skladovat. Časem přidám i fotografie, které lépe zprostředkují mé myšlenky a jasně a stručně díky nim pochopíte postup.

Tím, že klíčky umístíme do chladu, výrazně zpomalíme jejich růst. Důležité je myslet i na to, že dalším faktorem je světlo, které může změnit postupně jejich vzhled a hlavně chuť. Tudíž pokud klíčky umístíme do lednice, splníme tak obě podmínky, díky nímž rostou. Normální chladničky mohou běžet až při teplotě 4,5° C, takže pokud budete chtít, můžete zkontrolovat nastavení a ledničku trochu snížit. Ideální teplota je kolem 2° C.  

Co dělat předtím, než je umístíme do vhodné nádoby, ve které budou přečkávat v lednici?

No určitě je třeba je řádně propláchnout a nechat je trochu se napít, aby pak nedošlo v lednici k osychání. Ovšem dbejte na to, že zároveň nesmí být mokré a nebo hůř přímo ve vodě! Nadměrná vlhkost akorát přispívá k rychlejšímu se kažení! Proto je důležité klíčky nějakým způsobem nechat co nejvíce oschnout. Já používám papírové utěrky, které do sebe vsakují vlhkost a zároveň jí udržují tam, kam je položíte. Proto je tedy logické dávat je na spod ke kořenům klíčků, které se při skladování neodstraňují. 

Abych si to tedy jednoduše zrekapitulovali, vyrostlé klíčky ještě naposledy zalijeme. Poté opatrně klíčky vyjmeme klíčky a přemístíme je na již připravenou papírovou utěrku. Necháme oschnout, hlavně aby nebyli mokré z vrchu. Pak si připravíme dózu, do které umístíme suchou vrstvu. Zase něžně klíčky přemístíme, abychom je moc nepomačkali a tím jim samozřejmě také prodloužíme životnost! A jak se tedy o ně starat dál?

Je důležité pravidelně klíčky takzvaně „vyvětrat“!

Abychom dosáhli co nejčerstvějšího výsledku a klíčky nám nijak nezatuchly, neoschly či přímo neshnily, je dobré sem tam zopakovat propláchnutí a následné vysušení. Z mých zkušeností stačí tuto proceduru dělat jednou za dva dny. Samozřejmě pokud je někdo aktivnější, či opatrnější, může si interval zkrátit a dělat tak častěji. Opačný přístup nedoporučuji, už jsem zmiňovala scénáře, co se mohou stát. 

Klíčky Vám samozřejmě nevydrží v lednici na vždy, i když o ně budete takto pečlivě pečovat!

Nemohu Vám přesně říct, jak dlouho je takto můžete skladovat, aby se nezkazily. Samozřejmě je to velice individuální, proto se snažte co nejdříve klíčky jakkoliv zpracovat! Ovšem pokud Vás nějak mohu uklidnit, tak je to s nimi velmi podobné, jak s ostatní zeleninou. Při pravidelné údržbě Vám v pohodě mohou vydržet v lednici i přes 14 dní. Déle pak už o čerstvosti můžeme jen diskutovat. 

 

Už jste se rozhodli klíčky zpracovat? No huráá!

Určitě je dobré klíčky před přímou konzumací či přidáním do pokrmů znovu opláchnout! Dále je už na Vás, zda Vám nevadí jíst klíčky i spolu s jejich kořínky, či preferujete jejich odstranění. 

 Tak teď už Vám jen děkuji za Vaší pozornost, dbejte o své zdraví a ať Vám rostou! 

Nechte svou myšlenku zde

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Značky:
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare