Recepty

Cizrnová omeleta se zeleninou a ředkvičkovými klíčky

cizrnová omeleta se zeleninou a klíčky ředkvičky

Cizrnová omeleta se zeleninou a ředkvičkovými klíčky

Pod pojmem omeleta si většina představí pokrm z vajec, ale ani to není překážkou jej udělat vegansky. Namísto vajec je zde pro konzistenci použita cizrnová mouka, která má příjemnou oříškovou chuť a navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin. Další ingrediencí je černá sůl známá svou chutí připomínající vejce. Sice je v receptu použit parmazán, to ale není podmínkou. Záleží na vašich prioritách a preferencích. 

Ingredience:

  • cizrnová mouka 50 g = 1/3 hrnku
  • černá sůl 1/2 lžičky (pro umocnění vajíčkové chuti)
  • voda 100 ml
  • olivový oleje vhodný na tepelnou úpravu 10 ml = 1 lžíce
  • cherry rajčata 50 g (zhruba 5)
  • baby špenát 50 g
  • žampion zahradní 50 g
  • parmazán 10 g
  • špetka drceného kmínu, špetka sladké papriky mleté
  • sůl a pepř dle chuti
  • hrst klíčků ředkvičky

Pokud stojíte o krásně žlutou barvu, lze přidat troška kurkumi nebo kari.

 

Postup přípravy:

  1. Žampiony a rajčata nakrájíme na plátky, baby špenát na menší kousky.
  2. V míse smícháme cizrnovou mouku, černou sůl a případně tedy kurkumu/kari.
  3. Pomocí metličky zamíchejte do sypkých ingrediencí vodu tak, aby nevznikly nežádoucí hrudky.
  4.  Na pánvičku dáme lžíci oleje a na chvilku orestujeme žampiony, ke kterým přidáme špetku drceného kmínu.
  5. Dále přidáme baby špenát a rajčata, která jen opravdu krátce zarestujeme, rovnoměrně rozmístíme po pánvy a zalijeme směsí na omeletu. (Někdo pokládá plátky rajčat na vrch, ale vzhledem k tomu, že omeletu otáčíme, doporučuji je kvůli křehkosti zapéct spíše dovnitř.)
  6. Nyní už jen dochutíme solí, pepřem a přidáme špetku mleté papriky.
  7. Po propečení spodní strany omelety si pomocí talíře můžeme pomoci při otáčení. 
  8. Na opečenou nyní horní stranu nastrouháme parmazán a jakmile se sýr rozpustí, nasypeme klíčky a podáváme.
postup přípravy cizrnové omelety se zeleninou a klíčky ředkvičky
cizrnová omeleta se zeleninou a klíčky ředkvičky

 

Výživové hodnoty: 
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 353 kJ/325 kcal
Bílkoviny 26,7 g
Sacharidy31,45 g
Tuky14,5 g
Vláknina18 g
 

Nechte svou myšlenku zde

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Značky:
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare