Recepty

Cuketové bramboráčky se salátem a klíčky ředkvičky

cuketové bramboráčky s rukolou a ředkvičkou

Cuketové bramboráčky se salátem a klíčky ředkvičky

Pokud se Vám doma sejde více cuket ze zahrádky, či se zajímáte o nízkosacharidovou stravu, tak máme pro Vás jednoduchý recept, který se obejde rozhodně bez brambor. Tento recept je vhodný i pro vegany, protože zde nebyli použity vajíčka.

Ingredience na bramboráčky: (porce podle které jsou počítány výživové hodnoty) 

  • cuketa 100 g 
  • celer bulva 30 g
  • česnek 3g (odpovídá jednomu menšímu stroužku)
  • 1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek – nemusí se vůbec přidávat
  • 2 lžíce psyllium 
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí (40 g)
  • 2 lžíce mandlové mouky pro low carb, jinak lze použít pohankovou, kukuřičnou či pšeničnou
  • olivový olej (vhodný na tepelnou úpravu) 
  • himalájská nebo mořská sůl, pepř 
  • 1 lžička drceného kmínu a 1 lžíce majoránky (ideálně tedy čerstvé dle chuti)
 
Ingredience na salát:
  • salát ledový 20 g
  • salát římský 20 g
  • salát rukola 20 g – lze využít klíčky rukoly
  • klíčky ředkvičky (zhruba menší hrst)
  • 10 ml olivového oleje (1 lžíce)
  • 5 ml aceto balsamico (1 lžička)
  • dochucení pepřem a solí
 

Postup přípravy bramboráčků:

  1. Cuketu důkladně opláchneme a i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle do větší misky, trochu osolíme a necháme pustit vodu, kterou pak v případě velkého množství odlijeme.
  2. Celer nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k cuketě. 
  3. Do misky dále přidáme droždí, psyllium, lžíci rozemletých lněných nebo chia semínek, 
  4. Směs nesmí být příliš řídká, hustčí struktura zas tolik nevadí, lépe se tvaruje.
  5. Ze směsi tvoříme malé bramboráčky, které osmažíme na pánvi na malém množství olivového oleje vhodného na tepelnou úpravu. 
  6. Pečeme do zlata klidně radši déle na menším stupni, aby se nám propekly, ale nespálili.
  7. Zlaté bramboráčky podáváme s ochuceným salátem a klíčky.
cuketové bramboráčky postup přípravy

Postup přípravy salátu:

  1. Zálivku na salát si připravíme opravdu snadno, stačí jen smíchat lžíci olivového oleje se lžičkou balsamica, dochutíme solí a pepřem. 
  2. Směs listových salátů doplníme klíčky ředkvičky nebo případně rukoly a důkladně promícháme se zálivkou.
cuketové bramboráčky s rukolou a ředkvičkou
Výživové hodnoty: 
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 386 kJ/332 kcal
Bílkoviny20,5 g
Sacharidy13,3 g
Tuky2,1 g
Vláknina4,5 g
 

Nechte svou myšlenku zde

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Značky:
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare