Klíčky - fakty

Jsou opravdu klíčky snadno stravitelné a výživné?

Klicky-snadno-stravitelne

Jsou opravdu klíčky snadno stravitelné a výživné?

Klíčky, ve srovnání s zeleninou, jsou snadněji stravitelné a bohatší na živiny V důsledku klíčení v semenech dochází k procesům, které transformují komplexní sloučeniny na jednodušší. A tak se jednoduché cukry vytvářejí ze škrobu, peptidů a aminokyselin z proteinů a mastných kyselin z tuků. Zvyšuje se také biologická dostupnost vitamínů a minerálů . Zjednodušeně vede proces klíčení k počátečnímu trávení živin obsažených v semenech, díky nimž trávicí systém spotřebovává méně energie pro trávicí procesy a absorbuje je účinněji. Tato skutečnost vysvětluje, proč obilniny nebo lusky, z nichž mnohé jsou alergení, nezpůsobují po vyklíčení alergické reakce . Pouhé namáčení jen několik hodin před vařením může stačit, aby se zabránilo alergické reakci. Namáčení také odstraňuje kyselinu fytovou, která narušuje vstřebávání minerálů (zejména zinku) a také zahajuje proces klíčení .

Klicky-snadno-stravitelne

U lidí, kteří se potýkají s trávicími problémy, se doporučuje konzumovat klíčky v malém množství. Stojí za to použít proces vaření naklíčených semen , který navíc podporuje jejich vstřebávání a zabraňuje například průjmu. 

Nechte svou myšlenku zde

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Značky:
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare